Gossip Members ^_^

Friday, March 4, 2011

Sebab Blogger Baru Tiada ShoutBox


Rata2 blogger kalau mengunjungi blog orang lain akan mencari shoutbox dahulu. Betul tak? Biaselah orang nak BlogWalking(BW) untuk mencari traffik atau mencari kenalan blogger baru hehe.

Shoutbox memang sangat penting dan biase digunakan oleh blogger especially blogger baru. Shoutbox tempat orang nak saling borak, tempat nak cari traffik atau tempat untuk saling bertukar kunjungan. Ade jugak blogger yang tak letak shoutbox ni. Mabe coz die dah ramai fan (traffik) atau pun menganggap shoutbox menyebabkan traffik die lari.... ntahlah. Ade banyak kemungkinannya.

Sebelum aku lari topik lagi.... terus jelah ak nak cakap pasal sebab kenape blogger baru tak pasang shoutbox kat dalam blog dorang? Ini hanya kemungkinan tak semestinya betul untuk semua orang okay =)

Yang aku tahu shoutbox adalah lambang kemesraan dan keterbukaan blogger!

Blogger Baru Tak Pasang Shoutbox:

01. Tak tahu cara pemasangan
02. Tak tahu wujudnya shoutbox ni
03. Memang tak tahu akan kepentingan shoutbox
04. Member blogger die ajar tak payah letak 
05. Sendiri rasa shoutbox tak perlu
06. Yakin boleh blogging tanpa shoutbox
07. Dah pasang tapi ntah kenape tak jadi2
08. Takut blog jadi berat? haha manalah tahu =P
09. Tak nak pasang coz anggap shoutbox tak lawa/menarik/comel hahahaha~
10. Blog sesak sangat dan terpaksa membuang shoutbox (jadi korban) lol
11. Ade orang asyik maki hamun dan memfitnah die kat shoutbox (kes tak tahan)
12. PC/Lappy die tak dapat nak support aplikasi shoutbox? (ade ke? haha mabe kott)
13. Last.... memang dah slow (ooopssss haha!) ----->x menuduh sesape okayyy =P


komen : letak jelah shoutbox tu wehhh. Orang suke datang ke blog yang ade shoutbox =)

Nak tag 4 latest entry commentators 

19 gosip panas!:

paan sabri said...

aku algi apreciate orang yang comment dekat entry.. kat shoutbox macam drop by cmtu je.. agak tab best la..

MaTNaggeR said...

betul tu. tapi shoutbox tetap masih berguna.... bergantung kepada entry kite nak menarik perhatian org =)

edith said...

nasib baik sy ada shoutbox.. haha..
tp mmg susah mo mengegarkan blog ni kalau time blogwalk tda shoutbox... ^^v

febri...!!!! said...

di blog ini,buku tamunya malah ada 2 ha ha ha

MaTNaggeR said...

edith : hehe macma tulahhh =P

Febri : buku tamu tu maksudnya shoutbox ya? hahaha~

URY said...

semua benda jika digunakan dgn betul, baik lah jadinya...
Harap semua blogger akan ada shoutbox lah yer...

Nurfarahana Abdul Aziz said...

shoutbox penting kot...kadang2 org xde hati nk komen...bce2 je...then dia boleh tinggalkan jejak kt shoutbox tu...

Siti Safiyyah said...

shoutbox menjadi sangat penting bila entri dia tak best so kite boleh tinggal jejak kat shoutbox.. hahaha jaatnye ayat ss..;p

tapi ss prefer komen entri dari cari shoutbox..tak tau ler orang lain macam mane kan? ;p

psstt : Boleh tolong SS tak?

SyedGraphiX said...

aq rase mcm nak buang je shoutbox.. slow kah aku? hahahaa

MaTNaggeR said...

@URY : betul! jangan salahkan shoutbox. hehe kalau entry bagus yakin jerr ^_^

@SS : yap komen kat entry memang lagi bagus. tapi ade kebaikan shoutbox yg takkan dapat kat entry comment section. dua-dua pun penting =P

@Syed : Ade pelbagai sebab orang tak letak atau buang shoutbox. Itu ak tak berani nak teka mane satu. Tepuk dada tanye minda ^_^

NUke_Rude said...

afterall, like u said, ade sebab knapa sesetngah blogger x nak ltak shoutbox. one of the reason is Spamming.

but having a shoutbox just to get traffic or just wanted other people to do blogwalking has somehow 'mencacatkan' konsep berblogging.

blogger baru selalunya bhadapan dgn konflik ni.

who said that blog must have a shoutbox? it's just another widget created...to communicate; either with the blog owner or the readers; which is more into a concept of 'chatroom'.

while blogging is more into publishing news/info or share ur thoughts thru writing entry; thus response shud be delivered through commenting.

thats make the different btwn blogging & shout-boxing.

:) chill.

MaTNaggeR said...

@NUke_Rude : waaa meh kite ber-english kekeke. U got a point there but still the opinion about shoutbox is still too subjective. I do respect whether NO or YES to shoutbox. There are no valid/concrete reasons to prohibit the YES or NO to shoutbox. Terserah kepade blogger tu ^_^

aWiEn rAwk said...

ye sye sudah letak itu bende..huhu..xcaye g tgk..hehe

MaTNaggeR said...

@awien rawk : hehe nice ^_^

mellyana sara said...

shoutbix sgtlah penting sebab buat blogger saling mengenali. :)

Nurul Azura said...

shout mix & shout bob tu sme jer kn..hehe..:p..xsmua org berblog ntuk kjar trafik@populariti@tgk fflower rmi @ tak..kdg2 ntuk suke2 jer..suke tgk blog org..:p

MaTNaggeR said...

@Mellyana : betul =)

@Nurul Azura : yap... kadang2 kite kenal satu2 blog tu melalui shoutbox. kalau takde shoutbox mabe kite takkan ditakdirkan untuk menjumpai blog yang hebat!

Azrynna said...

emm...mmg btul tu asal blogwalking msti cri shoutbox..sbb nk tggl jejak...heheh..

Jerung Gergasi said...

aku kalau bw, ade entry yg menarik perhatian aku, aku komen la. tapi tetap tinggal jejak kat shoutbox kalau ada. kalau dah entry tak tarik perhatian aku, shoutbox pulak takder, memang tak dapek nak menolong apa2 aa..hehe.

Senarai BW