Gossip Members ^_^

Sunday, February 13, 2011

Etika Meluahkan Rasa Cinta



Walaupun aku ni tak sambut Hari Valentine tapi aku nak wat gak entry pasal cinta untuk hari couple ni hehe....

Mabe ade yang tahu dan ade yang tak tahu care2 yang betul untuk approach seseorang yang kite suke. Takpelah.... Kat bawah ni aku wat beberape etika meluahkan perasaan cinta kepada si die hehe:

1. Beri Masa
Sebelum melakukan ape2, beriilah masa kepada diri sendiri dan si die untuk mengenali diri masing2. Kadang2 kite sendiri keliru dengan perasaan sendiri kan? Bile dah pasti dengan perasaan diri tu barulah sesuai untuk melafazkannya. Dan juge kite nak beri si die untuk mengenali kite dahulu agar die berase lebih selesa bersame kite. Betul kan? hehe =)


2. Baca Si Dia
Kenali gaye, perasaan dan fikiran die. Korang sendiri tahu kan if die suke atau atau tak kepade kite. Kadang2 tu kite rapat dengan si die tapi kite tahu die tak ade perasaan cinta. Mungkin cinta itu belum ade tapi melalui kesabaran dan kebijaksaan hehe tak mustahil akan ter-cinte kan. Kalau die asyik mengelak so tu kire die tak bape selesa ngan kite.... Kalau dah rancak sms dan mengedik-gedik (tapi tak over). Wahhh melonjak  lah korang


3. Kesempatan
Korang perlu menggunakan kesempatan yang ade untuk mengajak si die keluar. Kadang2 kesempatan datang sekali dan jangan melepaskan kesempatan itu! Time ni jugak lah korang berpeluang untuk mengenali die dan die mengenali kelebihan korang. Jangan nervous sudeyyyy =P


4. Buka Ruang Cinta
Sharing is caring! Macam tak biase dengan istilah ni ekkkk. Berkongsi pengalaman dan pendapat tapi tekankan kepade yang positif. Cari perkare2 yang korang sama2 suke atau minat. Buke kepercayaan antara korang berdue...... Melalui perkongsian dengan automatik korang dan si die akan tahu samaada korang sudah sedia untuk..... ehem2 ^_^


5. Alasan Tepat
Ketahui sebab korang sukekan die..... Sebab fizikal, muke, perwatakan atau hati budi die? Fikir betul2. Bercinta cintun lah kerana persefahaman dan pertalian perasaan. Bukan untuk suke2 dan nafsu Okay! Lalalalala~


6. Luahkan
Perlu berani untuk meluahkan perasaan. Dengan antonasi dan expression yang sesuai (tak terlalu bersahaja dan tak terlalu semberonoh). Lakukannya dengan penuh perasaan yang korang sangat menyukainya tapi jangan macam orang gile Sehe'ex dan fanatic lahhhh yeee! Orang Malaysia kate lakukan dengan care sederhana ^_^


7. Yakin dan Matang
Yakin kepade diri sendiri. Jangan terlalu fikir diri korang ni negatif jerrr. kalau korang rase die suke korang. Mabe korang tak hensem atau lawa atau berharte cube fikirkan kebaikan2 korang yang lain boleh? Mabe korang ni baik hati? Personaliti menarik? Suara serak2 merdu menggasyikkan ke? Hehe Lu fikir lah sendiri OK =P

p/s : Hari Kekasih ni cube berjimat sikit okay. Jangan over budget hehehe~

13 gosip panas!:

Mr Daha said...

Wah.. Mr.Love telah berkata2.. ha3.. Point last tu penting.. kena Yakin! jangan rasa diri tu tak sesuai dengan si dia. cuba je dulu. dapat tak dapat belakang kira. :D

MaTNaggeR said...

wahhh Mr.Daha memang faham bende2 ni sume.... Agak ko ni romantic oranye hehehe~

husna mukhtar said...

haha haha haha.
berjiwa er er romantik

faizlaster said...

haha..gud job...teringat kenangan lalu...:P

MaTNaggeR said...

thx for the support ^_^

hana said...

huhu..
tips yg tbaek...
kalo sye try ok ke??
agagaga~

wsssixteen said...

tak baik sambut valentine, tapi kata2 raindee memang banyak betulnya

Terima kasih kerana sanggup meluangkan masa untuk membantu orang lain :)

MaTNaggeR said...

tak perlu kan valentine pun untuk saling sayang menyayangi betul tak

Zurina J. said...

Aku masih belum yakin pada cinta sebelum kahwin....

.. cik FLUTTERBY .. said...

wahhhhhh!!! da de gye jd dr.love.. hahhaha...
nice entry, byk leyh blaja neyh.. kne matang. huhu~~

MaTNaggeR said...

thx =)

BuBbLy.. said...

ermm..camne nk twu kalo boy 2 suke kite ke x?
nk tips..hehe

MaTNaggeR said...

1. Die suke kacau U
2. Boleh tahu dari cara pandangan. Beza dari pandangan kawan ke kawan.
3. Suke jage hati
4. Die bagi signal2 sikit (yang ni berbeza tiap2 orang)
5. ape lagi ek? hehe

Senarai BW