Gossip Members ^_^

Friday, February 11, 2011

Top 7 Tempat Pembuangan Bayi



Info ni aku dapat daripade surat khabar Kosmo edisi 10 Feb 2011. Saje nak kongsi dengan you all huhu....
Sorry aku tak upload photo2 bayi yg dah mati, reput dan ngeri coz aku tak sampai hati nak letak tu sume kat dalam blog aku ni. Pilu hati aku tengok photo yang sedih tu huhu.

Kenapelah emak bayi yang teraniaya ni sanggup membuang bayi dorang? Takde ke perasaan kasih tu walau sedikit? Kalau ade mengape sanggup dibuang kat sungai? Kalau sayang mengape dibuang di parit dan longkang yang penuh air? Percume je mengandung selame 9 bulan tapi hati dah gelap sangat ke? Pening aku nak fikir persoalan ni sume....

Kalau tak dapat nak jage bayi tu takpun janganlah buang kat tempat2 yang kite tahu pasti MEMBUNUH bayi tu! Bagi kat pusat2 penjagaan sukarela ke? Kenape kat sungai, parit, semak dan tepi hutan? Tak boleh ke letak di depan masjid, depan rumah orang atau tempat2 orang akan jumpe? Bukan nak galakkan orang buang bayi tapi just nak bangkitkan persoalan kenape buang kat tempat2 yang confirm MEMBUNUH bayi tu? KEJAM!

HuHu kat bawah ni list tempat2 popular pembuangan bayi T_____T

1. Kawasan perumahan
2. Masjid
3. Tempat pembuangan sampah
4. Tepi jalan
5. Sungai
6. Semak
7. Tandas

Kalau no 1-2 tu boleh lah jugak bayi tu diselamatkan tapi kalau yang lain tu..... alamat kecoh sidang media!

Laporan polis: 2005-Jan 2011 seramai 517 kes pembuangan bayi direkodkan. Itu yang direkodkan belum lagi yang tanpe dikesan..... 287 bayi yang dijumpe mati. Lebih daripade separuh kot! Sedih betul.....

Komen : Sikap masyarakat dan masalah sosial yang kian membimbangkan.

16 gosip panas!:

sarah honey said...

nak share!
dah ketandusan idea nk update blog nih.hehe
TQ

Fariduddin El-Islam said...

masjid & rumah orang xpe lg.. bole terima if diaorg trdesak sgt. tp slen dari tempat tu, masyaAllah...

MaTNaggeR said...

Sarah: pls put my link =)

Farid: kes2 sekarang ni dah menjadi-jadi huhu~

Beruetz Blogger said...

follow balik yah ,,,saya sudah follow bos

MaTNaggeR said...

k thx =)

(One) SiTi* said...

sedih...


Recent post:
Read and View: Books and Film

aNnE said...

dorang tak sedar diri . pandai buat tak reti tanggung .

hana said...

aish..
dh dpt anak d buang..
orng yg dh kawen2 b'taun pn de agi yg x dpt ank..
nh dh dpt ank cube la hargai even dr hubgn t'larang..
cukup la satu je ngn zina tu..x yah la tmbh dosa ngn m'bunuh pelak...
aish..

ONE said...

peningkatan kadar buang bayi=peningkatan buang ibu bapa masa depan!

nas said...

sedih la ngan fenomena nih
harap2 masyarakat n giv bertindak tegas atasi probs nih
hu3


latest entri:

Aik,nak pergi belajar ke nak pergi fashion show??

Kama Irahsa said...

valentine dh dekat ni. bln 11 nnt lg byk cerita org buang bayi. so, kena la buat persediaan awl utk menyambut valentine kali ni. hehe..

Persediaan menyambut Hari Kekasih yang tip top

Syukri Mohtar said...

kalau taknak sekali pun takyah la buang..isyh3..

Muhammad Iqbal said...

pandai pulak cari masjid ek..

"Lebih Baik Hang Jual Rokok !!! "

muhdzahari said...

kes tanam bayi tu, agak-agak siapa yang gali lubang? si ibu atau bapa? err..tapi kalau dah takut, lemah lepas bersalin pun jadi kuat ye tak.

Haz said...

zaman skrg ni cam tu la gayanya..
takut dan sedih dgr..

.. cik FLUTTERBY .. said...

cian kt baby2 tuh.. da la comel..
hmm~~

tiap kali bce citer neyh kt paper,, cdeyh ngt ase..

Senarai BW