Gossip Members ^_^

Saturday, February 19, 2011

10 Negara Paling Kecil

Kebanyakan negara terkecil kat dunia ni adalah pulau2 kecil. Mostly bergantung kepada industri pelancongan dan sumber alam. Walau kecil atleast negara dorang ni taklah tercemar and senang nak di kawal since tak luas sangat.

1. Vatican City

Vatican City Flag

Negara paling kecil ini dalam anggaran mempunyai 700 orang penduduk sahaje tapi mereka ni bukanlah penduduk tetap. Terletak di tengah Rome menjadikannya sebagai pusat keagamaan Roman Catholic. Saiznya pula 0.2 batu persegi sahaja! (seluas satu bandar)

Vatican City


2. Monaco

Monaco Flag

Negara pesisir pantai Mediterranean ni hanye seluas 0.7 batu persegi. Dengan penduduk hanye seramai 32 ribu orang.... negara ni antara yang terkecil. Mendapat kemerdekaan sejak kurun ke-13. Memang kagum bagaimane negara kecil ni merdeka lame dahulu!

Monaco


3. Nauru

Nauru Flag

Nama lame Nauru ialah Pleasent Island sebelum kemerdekaan pada tahun 1968. Pulau yang berpenduduk seramai 13 ribu orang ni hanye seluas 8.5 batu persegi.

Nauru Island


4. Tuvalu

Tuvalu Flag

Negara kepulauan ni mendapat kemerdekaan sejak 1978 dan hanya seluas 9 batu persegi. Penduduk seramai 12 ribu orang sahaje dan industry pelancongan ialah sumber pendapatan utama pulau yang pernah digelar sebagai Ellice Islands.

Tuvalu Islands


5. San Marino

San Marino Flag

Negara kecil seluas 24 batu persegi ini terletak di Gunung Titano utara Italy dan penduduknya hanye seramai 29 ribu orang sahaje. Dikatakan sebagai negara tertua di Eropah sejak kurun ke-4 lagi.

San Marino

6. Liechteinstein

Liechteinstein Flag

Negara kecil yang cantik dan terletak di tengah2 antara Switzerland dan Austria di banjaran Alps. Penduduk seramai 34 ribu orang dan seluas 62 batu persegi.

Liechteinstein


7. Marshall Islands

Marshall Islands Flag

Satu lagi negara kepulauan (34 pulau) yang seluas 70 batu persegi. Mendapat kemerdekaan daripada US pada 1986.

Marshall Islands


8. Saint Kitts and Navis

Saint Kitts and Navis Flag

104 batu persegi dari segi keluasan. Negara Caribbean ni merdeka sejak tahun 1983 dengan pupolasi seramai 39 ribu orang.

Saint Kitts and Navis


9. Seychelles 

Seychelles Flag

Pulau yang sangat popular seluas 107 batu persegi dengan penduduk seramai 81 ribu orang. Mendapat kemerdekaan daripada England sejak 1976.

Seychelles Island

10. Maldives

Maldives Flag

Sape tak kenal Maldives kan? Antara pulau tercantik seluas 115 batu persegi. Terbentuk daripada lebih kurang 2000 pulau2 kecil dan hanye 200 buah pulau berpenghuni secare total 340 ribu orang. 1965 merupakan tahun kemerdekaan mereka daripada England.

Maldives Island

p/s : Best melancong kat tempat dorang ni. Kurang pencemaran!

2 gosip panas!:

gilastats said...

Hi. Aku suka entry2 mcm ni. Keep it up. Rajin2 jenguk2 la aku nyer blog jugak erk....

::AdyVa:: said...

waaaaaaa....BARU ADYVA Tahu negara2 ini~...ada tue x pernah dengar pun!!!
thanks for the info!

Senarai BW